KILVET.COM \ FAQ (useimmin kysytyt kysymykset)...

Kilpisivuston tarkoitus
Erilaiset hakumahdollisuudet
Organisaatio sivuston takana
Minkälaisia kilpiä sivustolle kerätään
Mistä tunnistaa erityiskilven
Mistä lähteistä tietoja saadaan
Tietojen lähettäminen sivustolle
Sivuston kuva-arkisto
Trafin kanta sivustoon
Onko kilpien välittäminen hyväkin bisnes
Sivuston osoite
Paljonko sivustolla on kävijöitä
Miksi joku tietty bongaus ei ole vielä sivustolla
Miten erityiskilpiä saa, tunnusten rajoitukset
Paljonko erityiskilpiä Suomessa on
Minkä merkkisissä autoissa erityiskilpiä on eniten
Mitä numero-osia erityiskilvissä esiintyy eniten
Kilpilistalla esiintyviä kummallisuuksia
Samat kilvet nähty useissa ajoneuvoissa
Erilaisia erityiskilpityyppejä
Numeroiden käyttö kirjaimina
Poikkeukselliset kirjainsarjat
Kilpifontti, sivuston gif-kuvat
Mahdollisia ongelmia sivuston käytössä

Kilpisivuston tarkoitus

Tämän sivuston tarkoituksena on pääasiassa valokuva-arkiston muodossa esitellä suomalaisista rekisterikilvistä kiinnostuneille minkälaisia kilpiä ihmiset ovat autoihinsa keksineet, sekä valottaa myöskin oudompien liikenteessä liikkuvien kilpien merkityksiä. Useinhan monet sinänsä hienot kilpi-ideat jäävät ihmisille epäselväksi, koska kilpi liittyy esim. hieman tuntemattomamman yrityksen nimeen. Tältä sivustolta voi useimmiten käydä myös katsomassa selityksen mieltään vaivaavaan kilpeen, tosin aina riittää sellaisiakin tapauksia mistä ei ole liiemmin tietoa... niiden salaisuus voi olla pelkästään omistajan tiedossa. Ja jos omistaja ei ole halukas paljastamaan merkitystä tänne laitettavaksi, niin sitten ei. Sillehän emme voi mitään.

Erilaiset hakumahdollisuudet

Erinäisistä syistä ei sivuston tietokannassa olevaa kilpimateriaalia ole enää mahdollista kokonaisuudessaan selailla, esimerkiksi aakkosittain. Sisältöön voi tästä huolimatta kohdistaa hakuja ja alati kasvavaa kuva-arkistoa voi selailla useammalla tavalla. Seuraavassa käytännön hakuesimerkkejä:

Uusimmat lisätyt kilvet ja kuvat haetaan käytännössä noin kuukauden ajalta. Ylläpitotiimi tekee lisäyksiä ja muutoksia tietoihin nykyisin lähes päivittäin.

Jos esimerkiksi uutuuskilpien listalla mainitaan "kilvet viittaavat aiempaan omistajaan", on useimmiten myös tiedossa mitä kilvet ovat aiemman omistajan aikana merkinneet. Tällöin kilven vasemmalla puolella olevaa kuviota klikkaamalla saa näkyviin historiatietoa kilvestä. Vastaavasti kuvagalleriassa historiatietoa voi löytyä napauttamalla rekisteritunnusta kuvan alla, vasemmassa laidassa. Joskus tietoa kuitenkin on vain kilpien voimassaolevasta tilanteesta ja omistajasta.

Organisaatio sivuston takana

Sivuston perustaja ja webmaster: Antero Lyytikäinen, s.1977, bongattavissa yleensä Tampereen seudulta. Ajopeli suhteellisen tavallinen, ei erityiskilpiä... ja autotietämyskin tarkemmin ajatellen melko vähäistä. Mutta tulipahan joskus keksittyä tällainen idea sivustolle, joten siksi sitä tässä edelleen pyöritetään, se vähä mitä muilta harrastuksilta ehditään.

Vuosien ajan tuli tehtyä sivustolle jokseenkin kaikki itse, mutta nykyään muutamilla vapaaehtoisilla aiheesta kiinnostuneilla on ylläpidossa se kaikkein tärkein rooli, erityisesti tietojen lisäilyssä ja päivityksessä. Tässä yhteydessä on mainittava myös vakituiset kuvaajat, joilta saadaan paljon mielenkiintoista materiaalia sivustolle, mitäpä sisältö olisikaan ilman hyviä valokuvia.

Minkälaisia kilpiä sivustolle kerätään

Tänne voi ilmoitella varsinkin sellaisia kilpiä, jotka huomaa erityiskilviksi, eli joista todennäköisesti on maksettu ylimääräinen maksu. Etenkin vanhoissa mustapohjaisissa kilvissä näkee myös sattumalta muodostuneita erikoisia yhdistelmiä; ne kelpaavat tänne myös, ainakin sellaiset kilvet joihin on muodostunut jokin sana, nimi tms.

Jos kilven numero-osa on vaikkapa sama kuin auton mallinumero (esim. Peugeotin 406), mutta kirjainosan merkityksestä ei kuitenkaan ole mitään tietoa, kilpeä tuskin huolitaan tänne. Tuon kaltaisia tapauksia on liikenteessä huomattavan paljon, kyseessä eivät siis ole kovinkaan erikoiset kilvet. Perusteeksi ei myöskään riitä se, että kirjaimista muodostuu jokin sana ja kaikki kolme numeroa sattuvat olemaan samoja tms. Alunperin sivuston ideana on sentään ollut listata pelkkiä maksettuja erityiskilpiä...

Havaintopaikkoja tai autojen kotipaikkakuntia ei ole enää keräilty, kuten ei myöskään autojen värejä, koska tietomäärä oli kasvaa hallitsemattomaksi... halutessaan voi kilpihavainnon yhteydessä näitäkin tietoja silti ilmoittaa.

Mistä tunnistaa erityiskilven

Nyrkkisääntönä voisi sanoa sen, että... ainakin kaikkia normaalipituista kilpeä lyhyempiä, jotka eivät kuitenkaan ala N-, J-, tai C-kirjaimella, kannattaa aluksi epäillä erityiskilveksi. Myös muilla kuin mainituilla kirjaimilla alkavia lyhyitä kilpiä on jaettu autoihin yleisesti, mutta kuitenkin melko vähän.

Erityiskilpiä on nähty muodostetun myös esim. vielä julkaisemattomista normaalimittaisista kilvistä, mutta niitä on hankalampi havaita ainakin liikenteessä, ellei ole perehtynyt tarkemmin sarjojen kehitykseen. Usein kuitenkin erityiskilpi on niin ilmeinen (esim. henkilön etunimi), että se on melko helppo aivan tavallisen tallaajankin havaita ja ymmärtää.

Mistä lähteistä tietoja saadaan

Eniten ilmoituksia tulee sähköpostitse ihmisiltä, jotka ovat liikenteessä havainneet huomiota herättäviä kilpiä. Myös autojen omistajat tai heidän tuttavansa ovat innokkaita kertomaan kilvistä. Lisäksi tietoja keräillään esim. autolehdistä, joskus myös rekisterinumerot sisältäviltä vaihtoautolistoilta. Eli suurin osa kilvistä on enemmän tai vähemmän yleisessä tiedossa jo ennestään, tällä sivustolla pyritään vain kokoamaan kiinnostavia tietoja keskitetysti samaan paikkaan.

Tietojen lähettäminen sivustolle

Tarvetta anonymiteettiin ei ole, koska tietoja lähettäneiden nimiä tai sähköpostiosoitteita ei ole tarkoitus julkaista missään eikä myöskään käyttää mainosroskapostin lähettämiseen. Tietoja kilpihavainnoista voi siis rauhallisin mielin lähetellä ihan omalla nimellään. Havaintolomakkeen avulla voi tosin lähettää helposti myös nimettömän havainnon.

Sivuston kuva-arkisto

Kuvagalleriasta poistetaan tarvittaessa kuvat, joita asianomaiset tahot (kuvaaja, auton omistaja...) eivät halua esillä pidettävän, mutta vastaavasti tänne saa kyllä halutessaan lähettää nykyisen tilalle onnistuneemmankin otoksen. Yksi oleellinen vaatimus kuvien suhteen on kuitenkin se, että kilven täytyy olla luettavissa kuvasta.

Kuvia saa lähetellä etusivulla mainittuun osoitteeseen. Jpeg-muoto on suositeltava, kuvan laatu tulisi olla hyvä ja resoluutio mielellään melko suuri (vrt. sivustolla jo olevat isoimmat kuvat, ei tarvitse olla valmiiksi rajattu). Tiedostokoolla ei ole suurta väliä, kunhan ei lähetä monimegaisia kovin useita kerralla.

Suurkiitokset sivuston vakituisille kuvaajille, sekä tietenkin niille henkilöille, jotka ovat itse lähettäneet tänne komeita kuvia autoistaan, pyydettäessä tai oma-aloitteisesti.

Jos jostain syystä haluaisit käyttää jotakin kuvista esim. kaupallisissa yhteyksissä, kehotamme ottamaan ensin yhteyttä kuvaajaan / KILVET.COMiin. Myös muuhun käyttöön kannattaa kysyä lupa.

Trafin kanta sivustoon

Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että keräilet sivuillesi erityistunnuksia.
(AKEn tiedottajan vastaus kysyessäni aikanaan asiasta...)

Onko kilpien välittäminen hyväkin bisnes

Tästä asiasta on joskus liikkunut virheellisiä huhuja. Meidän avullamme syntyy kilpikaupat ehkä korkeintaan noin kerran vuodessa, emmekä todellakaan saa minkäänlaista välityspalkkiota tai provisiota siitä kun kilvet vaihtavat omistajaa. Toki väistämättä hieman autamme kysyntää ja tarjontaa kohtaamaan, mutta sivuston tarkoitus ei ole missään vaiheessa ollut rahallinen hyötyminen.

Sivuston osoite

Kilpisivusto sijaitsee Nebulan palvelimella. Mahdollisista muutoksista huolimatta osoite http://kilvet.com säilyy.

Paljonko sivustolla on kävijöitä

KILVET.COMilla on tyypillisesti vähintään noin 500 ... 1000 kävijää päivässä (2005 alkuvuoden tilanne), määrä vaihtelee paljon. Palautteen perusteella vierailijoiden kirjava joukko ulottuu "loistoautoilla" ajelevista aina teinicorollan omistajiin ja kaikkiin siltä väliltä, tietysti joukossa on autottomiakin. Yhdistävä tekijä on kuitenkin kiinnostus eri tavoin tyylikkäisiin autoihin tai erikoisiin kilpiin.

Miksi joku tietty bongaus ei ole vielä sivustolla

KILVET.COMiin saapuu suuria määriä kilpi-ilmoituksia, kovin usein myös sellaisia, jotka eivät sivustolle kuulu. Oletko varma että ilmoittamasi kilpi oli erikoinen? Olivatko tiedot varmoja? Havaintolomake kannattaa täyttää totuudenmukaisesti. Ylläpitäjien resurssit eivät aina riitä tarkistelemiseen, joten tietojen vahvistamisesta aiheutuu toisinaan myös erilaisia viiveitä.

Miten erityiskilpiä saa, tunnusten rajoitukset

Ks. Trafin sivu aiheesta.

Hyvän tavan vastaiset erityiskilvet eivät aiemmin välttämättä menneet läpi kilpihakemuksissa, mutta nykyisin sellaisenkin hankkiminen on sinänsä mahdollista: Mitään eettistä tarkistusta kilville ei enää tehdä, koska rekisteritunnus on kirjainten ja numeroiden muodostama sarja. Jos asiakas haluaa käyttää kilpeä, josta muodostuu esimerkiksi jokin sana, asia on hänen vastuullaan. (Trafin asiantuntija vuonna 2017)

Paljonko erityiskilpiä Suomessa on

Vuoden 2000 lopussa erityiskilvillä varustettuja autoja oli jo noin 4500. Erityiskilpipäätösten määrät vuodesta 1989 asti on esitetty Trafin tilastosivuilla, ne kuvaavat melko hyvin erityiskilpien suosion kehitystä. Huomioitava on, että samoista kilvistä tehdään aina uusi päätös auton vaihtuessa.

Kilpipäätösten määrät graafisesti vuosilta 1989-2011.

Minkä merkkisissä autoissa erityiskilpiä on eniten

Tutkin asiaa aikoinaan kun kilpiä oli sivustolle ehditty laittamaan tuhat kappaletta. Tässä tuolloin esiin nousseet 12 yleisintä merkkiä + lukumäärät keskinäistä vertailua varten:

MB 187 kpl, Volvo 101 kpl, BMW 67 kpl, VW 53 kpl, Audi 51 kpl,
Ford 48 kpl, Chevrolet 41 kpl, Opel 38 kpl, Saab 29 kpl, Toyota 27 kpl,
Jaguar 25 kpl, Honda 16 kpl.

Näistä tuloksistahan ei kannata tehdä sen enempää päätelmiä, mutta ainakin tuo kolmen automerkin kärjen järjestys luultavasti vastasi todellista tilannetta Suomen teillä. Noissa luvuissa on tosin mukana joitakin sattumalta saatujakin kilpiä, mikä tietenkin vääristää lukuja hieman.

AKEn ilmoittamat luvut vuoden 2001 erityiskilpihakemuksien jakautumisesta eri automerkkien kesken olivat seuraavat: Eniten kilpiä haettiin Mercedeksiin (21,8%), toiseksi eniten Volvoon (10,7%), sitten BMW:hen (6,8%), Volkswageniin (6,6%) sekä Audiin (5,5%). Sama viiden merkin kärkiporukka siis tässäkin. Vuoden 2011 kilpipäätöksissä ainakin kolmen kärki oli edelleen sama.

Mitä numero-osia erityiskilvissä esiintyy eniten

Eräs sivuston vakiokävijöistä teki hieman tilastollista tutkimusta kilpien numero-osan jakautumisesta, perustuen kevään 1999 tilanteeseen listalla. Tuohon aikaan kilpiä oli yhteensä suurinpiirtein tuhat kappaletta. Tässä tuloksista poimittu viiden kärki, eli yleisimmät kilven numero-osat lukumäärineen:
1 (419 kpl),  10 (91 kpl),  2 (64 kpl),  11 (30 kpl),  3 (27 kpl).

Noista voisi jonkinverran johtopäätöksiä vetää melko helposti: Ykkönen ja kymppi ovat tunnetusti yleisimmin käytössä silloin, jos numero-osalle ei ole mitään erityistä muuta merkitystä kuin "ensimmäinen" tai "paras"... tai miten nyt itse kukin nuo sitten käsittää. Ykkönen merkitsee usein myös I-kirjainta esim. etunimessä tyyliin TON-1. Ja ykkönen löytyy tietysti silloinkin jos on useita perättäisiä numeroita ostettuna samaa kirjainsarjaa... niinkuin useilla yrityksillä on. Kakkonen ja kolmonen ovat myös lähellä kärkeä tuosta syystä. Numero 11 taas on paljolti käytössä sentyyppisissä kilvissä kuin HIF-11, EHT-11, JIP-11, LAS-11, SUT-11... ja niitäkin on tosiaan olemassa melko paljon.

Kilpilistalla esiintyviä kummallisuuksia

Limousine Servicestä on kerrottu, että heidän autojensa "406" ei varsinaisesti merkitse mitään, ideana on vain se, että kaikkien autojen kilvissä on sama numero. Muutamissa taksien erityiskilvissä esiintyvä "446" on vastaavasti erään pääkaupunkiseudulla operoivan taksifirman samantyyppinen idea, heidän ensimmäinen taksinsa oli numeroltaan 446. Lisäksi muutama kuljetusliike käyttää autojensa kilvissä numeroa 879, se juontaa juurensa yrityksen puhelinnumeroon. Muista listalla esiintyvistä luvuista sanottakoon, että Aku Ankan auton rekisteritunnushan on tunnetusti "313" ja sitäkin jotkut ovat erityiskilvissään soveltaneet. Raamatussa taas on kirjoitettu, että Pedon luku on 666... jonkinmoiseen paholaiseen tai petoon voidaan tätä lukua käyttämällä siis viitata.

Rekisterikilpien toisena kirjaimena käytettiin 1950/60-luvuilla kirjainta X ilmaisemaan taksia, tätäkin perinnettä on jatkettu joissakin takseissa erityiskilpien avulla.

Listan kummallisuuksista noin yleensä voisi todeta, että jos kilven merkitys on pääteltävissä ilman sen ihmeellisempiä lisäselityksiä, niin yleensä ei sitten ole mitään selvennyksiä tullut kirjoiteltua. Joitakin listan kilpiä tosin ehkä joutuu pohtimaan hieman enemmän ennenkuin älyää merkityksen, mutta kyllä ne ideat yleensä aika helposti ovat keksittävissä..!

Epäselviksi tapauksiksi voidaan erikseen merkitä sellaiset kilvet, joihin ei ole oikein mitään järkeviä merkityksiä vielä keksitty, mutta jotka eivät ole kuitenkaan tavallisia kilpiä. Poikkeuksena ovat erityiskilvet, joista on onnistuttu nappaamaan kuva. Tällaisia kuvallisia bongauksia ei ole aiemmin luokiteltu epäselviin, vaikka kilpien merkitys ei olisikaan ollut vielä tiedossa, mutta nykyään näitäkin on alettu jo luokitella selkeämmin. "Kilvet viitannevat ..."-tyyppisiä arvailuja ei myöskään välttämättä ole kirjoitettu kuvallisen bongauksen yhteyteen, vaan on jääty odottelemaan kilven merkityksen selviämistä tai varmistumista.

Samat kilvet nähty useissa ajoneuvoissa

Aluksi tärkein fakta asiaan liittyen: Moottoripyörässä ja autossa voi olla sama rekisteritunnus. Periaatteessa samalla omistajalla voisikin olla sekä autossaan, perävaunussaan, että moottoripyörässään esimerkiksi kilpi PAS-1. Moottoripyörien kilpiä ei kuitenkaan KILVET.COMissa käsitellä, muilla www-sivuilla on joskus näitäkin kyllä listailtu.
Kannattaa huomioida, että nykyisin samoja tunnuksia ei enää myönnetä eri ajoneuvoluokille, käytännöstä on luovuttu vuosituhannen vaihteen tienoilla. Toisin sanoen, jos tietty tunnus on jo käytössä rekisteröidyssä ajoneuvossa, sitä ei voida myöntää toiseen ajoneuvoon.

Erityiskilvet eivät useinkaan pysy samassa ajoneuvossa kovin monia vuosia, itse asiassa joitakin kilpiä vaihdetaan jopa vuosittain autosta toiseen, vaikka niiden omistaja pysyisikin samana. Poikkeuksena ovat tietenkin esimerkiksi auton mallimerkintään liittyvät kilvet. Tällä sivustolla pyritään kilpien yhteyteen aina merkitsemään vain ne tuoreimmat tiedot, mutta joidenkin kilpien kohdalta voi löytyä lisäksi hieman historiaakin. Kovinkaan vanhoja tietoja ei erityisemmin tänne ole tarkoitus keräillä, muutoin kuin sellaisissa tapauksissa, että kilpi on sopinut kyseiseen autoon (tai kyseiselle omistajalle) jostain syystä erityisen hyvin tai jos auto tai kilpi on ollut muuten kovin erikoinen.

Erilaisia erityiskilpityyppejä

Jos erityiskilpiä alettaisiin lajitella eri kategorioihin, niin ne voisi jakaa karkeasti näin: autoon liittyvä, omistajan tai firman nimeen liittyvä, jokin muu merkitys. Erityisen paljon on olemassa auton omistajan nimikirjaimista muodostettuja kilpiä.

Numeroiden käyttö kirjaimina

Jotta kilpiin saataisiin muodostettua sanoja (kolmea kirjainta pitempiä) käytetään joitakin numeroita myös kirjaimina. Tämä on tietysti aivan epävirallista, mitään sääntöjä näistä ei ole:
0=O, 1=I (joskus myös pieni L), 2=Z, 3=E (vain peilikuva, jossain määrin käytössä silti), 5=S, 6=G, 7=T, 8=B.

Joissakin maissa on käytössä myös esim. 4=A, mutta Suomen kilvissä tuota ideaa näkee hyvin vähän, koska meidän kilpiemme nelonen ei kovinkaan paljoa A-kirjainta muistuta.

Mainituista sovellutuksista ehdottomasti yleisimmät ovat O,I,S. Muita kannattaisikin ehkä käyttää harkiten, ainakin jos haluaa ihmisten ymmärtävän kilven sanoman tai edes huomaamaan että kilvessä on jotain erikoista. Esimerkkinä voisi olla kilpi ART-157, jonka huomaisi erityiskilveksi helposti vasta jos autossa olisi jokin teksti tai logo jossa mainitaan sana "ARTIST"... yleisesti ottaen voisi sanoa, että mitä lyhyempi kilpi, sen parempi. Ne huomataan ja ymmärretään yleensä helposti.

Poikkeukselliset kirjainsarjat

Tavallisissa rekisterikilvissä on ajan mittaan tullut vastaan muutamia erikoisia sarjoja, joista tässä hieman tiivistelmää.

Eräässä vaiheessa jätettiin julkaisematta SA-alkuisia kilpiä, koska ne viittasivat Suomen armeijaan, ainakin silloisen kilvistä vastanneen esimiehen mielestä. Tämä näkyy käytännössä ainakin siinä, että S-alkuisia lyhyitä kilpiä jaettiin vain SB-sarjaa, kun muissa lyhyissä kilvissä oli kuitenkin toisena kirjaimena A. Melko hitaasti etenevissä traktoreiden kilpisarjoissa asia näkyy vielä selkeämmin, niissä aloitettiin 1980-luvun alkupuolella SAA-sarjan sijasta SBA-sarjasta. SA-alkuisia kolmikirjaimisia sarjoja alkoi kuitenkin traktoreihin ja työkoneisiin ilmestyä 2000-luvulle siirryttäessä.

Testisarjat FFE ja FFL varmasti ovat aiheuttaneet ihmetystä, koska ne eivät oikein "sovi kuvioon". Näillä sarjoilla selvitettiinkin AKEn mukaan samankaltaisten kirjainyhdistelmien näkyvyyttä. FFE-sarjaa alettiin jakaa syksyllä 1992 ja FFL-sarjaa vuoden 1994 alussa. Jonkinlaisia "jämiä" näistä, kuten usein muistakin sarjoista, on riittänyt vielä useidenkin vuosien päästä, mutta nuo siis olivat varsinaiset julkaisuvuodet.

Uusissa kilvissä näkee nykyään taas numeroa 666, sen valmistaminen lopetettiin välillä vuoden 1999 lopulla, mutta vuodesta 2001 on "peto" ollut jälleen vapaa.

Mainittakoon vielä, että esim. AAA-sarjaa jaettiin aikanaan myöskin hieman poikkeavalla tavalla... aluksi AAA-200:sta eteenpäin, varma tieto on kuitenkin että numero 100 jaettiin vuonna 1976, tämän lisäksi ainakin väliä 100...140 (vai sittenkin numeroon 200 asti?) ilmeisesti vasta vuonna 1988. Vastaavasti T-kirjaimella alkavissa kilvissä on selkeitä poikkeuksia havaittu, lähinnä että sarjoja väliltä TAA...TAK on jaettu 1980-luvun puolella. Nämä tietenkin sotkevat kilpisarjojen taulukointia, mutta usein tällaiset ilmiöt voidaankin marginaalisempina jättää huomioimatta taulukoissa.

Lopuksi ehkä se mielenkiintoisin, eli "sensuroidut" tai muuten pois jätetyt kirjainsarjat. AKEn mukaan seuraavia kilpisarjoja ei ole valmistettu eikä siis jaettu normaalien kilpien joukossa: BMV, FBI, HIV, KGB, RIP (rest in peace), SYF (syfilis), TYH (tyhmä!). Sittemmin on vuosien saatossa jätetty väliin paljon muitakin sarjoja, niistä mahdollisesti saadaan kerättyä listaus vielä joskus myöhemmin.
Valituksia taas on joskus esitetty sarjoista NAI, GAY, AIZ (vrt. HIV), LIK (ruumis ruotsiksi), HYI, HYH. Tällaisen kilven voi halutessaan vaihtaa.

Kilpifontti, sivuston gif-kuvat

Rekisterikilpien esittämistä varten aikoinaan näperrellyt gif-kuvatiedostot ovat Copyright © KILVET.COM, mutta alunperin "kilpifontti" on tietenkin Helsingin keskusvankilan (HKV) käsialaa, 1920-luvulla luotu. Sivustolla käytettyjen gif-kuvien tarkkuus ja laatu ei nykyisellään ole mikään paras mahdollinen, mutta tarkoitukseensa toistaiseksi riittävä.

Jos kuvien käytölle ilmenee tarvetta muiden web-sivuilla, niitä voi vapaasti kopioida, mutta olisi asiallista mainita kuvien lähteeksi KILVET.COM.
Kilpikuvien käyttökohteet rajoittuvat nykyisellään esim. web-käytössä tai tulostettuna lähinnä pelkästään sellaisiin sovellutuksiin, joissa riittää nykyisenkaltainen pieni koko. Suurennettuna lopputulos on liian sotkuinen, mitä yleensä tapahtuukin epätarkoille verkkokäyttöön suunnitelluille kuville. Mitään pakoauton kilpiä ei siis kannata yrittää tehdä... :-)
Sama juttu pienentämisen kanssa, valitettavasti pienoismalliharrastajille ei näistä gif-tiedostoista ole liiemmin hyötyä, ellei mittakaava osu juuri kohdalleen.

Mahdollisia ongelmia sivuston käytössä

Sivuston toimivuutta testaillaan aika ajoin useilla selaimilla, suositus on silti Microsoft Internet Explorer, vähintään nelosversio. Tällöin pienimpien yksityiskohtienkin pitäisi käytettävyydessä olla kohdallaan, siten kuin tätä sivustoa tehdessä on tarkoitettu. Pyrkimys on kuitenkin selaimesta riippumattomaan koodiin.

Sivusto on tarkoitettu käytettäväksi vähintään 800x600-näyttötilassa, mutta kyllä se pienemmälläkin resoluutiolla melko mukavasti näkyy... tosin joiltain osin hieman sekavammin.

Kilpien esittämisessä ja monessa muussakin paikassa käytetään JavaScriptiä, selaimen tulee sallia tämä. Esimerkkejä asetuksen muuttamisesta seuraavassa.
Firefox: Tools - Options - Content - Enable JavaScript.
Internet Explorer: Tools - Internet options - Security - Custom level - Scripting - Active Scripting - Enable.

Myös asetus "Automatically load images" (tai vastaava) on oltava valittuna, koska kilvet koostuvat erillisistä kuvatiedostoista. Osa sivuston sisällöstä on saatavana myös pelkkänä tekstinä, kuitenkaan varsinaista mobiiliversiota sivustosta ei ole.

Eräät kotikäyttöön suunnitellut palomuuriohjelmat aiheuttavat mahdollisesti sivustoa selaillessa jatkuvan "Bad HTTP referer"-ilmoituksen, tosin tämän pitäisi olla erittäin harvinaista. Ongelmasta pääsee ainakin mahdollisuuksien mukaan säätämällä palomuuri väliaikaisesti hieman sallivammaksi.

Sivuston designia/rakennetta/ominaisuuksia kehitetään, silloin kun se koetaan selkeästi tarpeelliseksi tai pikemminkin välttämättömäksi... niin kuin sanotaan, työ haittaa pahasti harrastusta... ja muut harrastukset myös.
Sisältö on kuitenkin KILVET.COMissa ollut aina se tärkein asia... eli on tässä myös hieman kannanottoa juurikin sen sisällön puolesta liiallista ulkoasukeskeisyyttä vastaan. Liian paljon on nähty niitäkin sivustoja, jotka näyttävät hienoilta, mutta sisältöä ei ole nimeksikään tai sitä ei päivitetä lainkaan.


01.04.2018 Antero